join2..meramai2 kn blog aYu..=)

There was an error in this gadget

Tuesday, April 3, 2012

Meh Kenal Huruf Jepun..(Part 1)

Views Alopp sume..kite jmpe lagi..ok entri kali ni Ayu nk tech korang huruf-huruf Jepun..
Jepun mempunyai 3 jenis kategori tulisan..
-hiragana
-katakana
-kanji
Biasenye huruf hiragana sering digunakan oleh org2 Jepun dlm tulisan dyorg la..dan untuk huruf katakan digunakan bile bi ke jepun or bm ke jepun..so gune huruf katakana..
n kanji lom belaja lg..sowy sesangat..:(
ok untuk pengetahuan korang sume huruf Jepun juga mempunyai huruf vokal..
lau bahasa Melayu kita bermula dari a, e, i, o,u tp Jepun start mcm ni a, i, u, e, o..hah jgn keliru taw..
hiragana or katakana ada 46 basic huruf nye..yg ni Ayu akan ajar dulu k..
ok ni 46 huruf dlm sebutan kite..
-a, i, u, e, o
-ka, ki, ku, ke, ko
-sa, shi, su, se, so
-ta, chi, tsu, te, to
-na, ni, nu, ne, no
-ha, hi, hu, he, ho
-ma, mi, mu, me, mo
-ya, yu, yo
-ra, ri, ru, re, ro
-wa
-o
ni basic huruf taw..
start now ngan hiragana dulu..step by step k..
Ayu ajar ngan tulisan Jepun sekali..

ok ni  huruf Jepun bg a, i, u, e, o..


then yg ni untuk ka, ki, ku, ke, ko..

sowy sesangat x cantik tulisan Jepun nye..Ayu gune paint je..hahaha..
buruk kn..x pe jnji bnde ada kn..
asal korang fhm k..

so sampai sini dulu..t kite smbung next entri ngan sa, si, su, se, so n yg lain2 k..
nk study subjek Jepun..ada assement minggu ni..takot..:((
wish me luck k..
papai..








♥Arigatou Gozaimasu ♥ Sudi Membaca Entri Ayu ♥

2 comments:

  1. hehe , ada gak belajar bahasa jepun dulu , tapi x pernah lulus exam , haha , asyik2 failed jer ,

    sekarang ni baru rasa cam menyesal sebb x belajar leklok dulu , hurmm .

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ye ke..its ok..belaja la lg..seronok bahsa jepun kn..ni mesti lg teror dari ayu..:)

      Delete

♥Kon Nichi Wa♥ Sila La Komen Ye♥